Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Jadłospis 29.04.2024-02.05.2024

Jadłospis- Przedszkole 29.04.- 02.05.2024

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
29.04.2024
Poniedziałek
Chleb pszenno-żytni, chleb z dynią z masłem, jajko gotowane, sałata zielona, pomidor, ogórek zielony. Kawa Inka. Herbata z cytryną i miodem. Sok owocowy.
Zupa żurek z ziemniakami.
Ryż z jogurtem truskawkowym. Kompot wieloowocowy. Jabłko 1 szt.
Wek z masłem, pasztet z drobiu z oliwkami, rzodkiewka, cebulka zielona. Herbata z limonką i imbirem.
ALERGENY: Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże) Chleb z dynią (mąka pszenna, mąka żytnia razowa, woda, pestki dyni, słonecznik, mąka żytnia, drożdże, cukier, sól) Masło (mleko) Jajko, sałata zielona, pomidor, ogórek zielony Kawa Inka (jęczmień, żyto, cykoria), mleko, cytryna, miód wielokwiatowy, sok owocowy tłoczony Zupa: żurek( mąka pszenna, żytnia, woda, czosnek), włoszczyzna (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona, por), ziemniaki, wywar mięsny, II danie: ryż, truskawki mrożone, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), masło (mleko), margaryna palma (oleje roślinne, woda, mleko, sól, regulator kwasowości), cukier, kompot wieloowocowy (czerwona porzeczka, wiśnia, śliwka, aronia, agrest), jabłko Wek (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier, może zawierać mleko, jajko, sezam) Masło (mleko) Pasztet z drobiu (mięso filet z kurczaka, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), oliwki zielone, rzodkiewka, cebulka zielona, limonka, imbir.
30.04.2024
Wtorek
Zupa mleczna z płatkami orkiszowymi. Rogal, chleb słoneczko z masłem, krem kakaowy z awokado i daktyli. Herbata z cytryną i miodem. Marchewka słupki. Zupa ryżowa z jarzynami.
Stek drobiowy, makaron penne, surówka z białej i czerwonej kapusty, marchwi i papryki z sosem winegret. Kompot wieloowocowy.
Banan 1 szt. Krążki kukurydziane.
ALERGENY: Mleko Płatki orkiszowe (orkisz, może zawierać orzechy i sezam) Rogal maślany (mąka pszenna, woda, sól, drożdże, olej rzepakowy, może zawierać jajka, orzechy, soję i sezam, cukier) Chleb słoneczko (mąka pszenna, woda, siemię lniane, słonecznik, drożdże, sól, może zawierać mleko, jaja sezam) Masło (mleko) Kakao, awokado daktyle, cytryna, miód wielokwiatowy, marchewka Zupa: ryż, włoszczyzna (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona, por), wywar mięsny, II danie: filet z kurczaka, jajko, mąka pszenna, olej, ziemniaki, kapusta czerwona, biała, marchew, papryka, olej, cukier, kompot wieloowocowy (czerwona porzeczka, wiśnia, śliwka, aronia, agrest) Banan Krążki kukurydziane (kaszka kukurydziana, sól)
02.05.2024
Czwartek
Chleb pszenno - żytni, chleb z dynią z masłem, pasta tuńczyka, pomidor. Kawa Inka. Herbata z cytryną i miodem. Melon cząstki. Zupa jarzynowa z ziemniakami. Racuchy pełnoziarniste z jabłkami i bananami. Kompot wieloowocowy. Pomarańcza 1 szt. Bułka wieloziarnista z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Herbata z cytryną.
  Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże) Chleb z dynią (mąka pszenna, mąka żytnia razowa, woda, pestki dyni, słonecznik, mąka żytnia, drożdże, cukier, sól) Masło (mleko) Tuńczyk w sosie własnym (ryba i pochodne), pomidor Kawa Inka (jęczmień, żyto, cykoria), mleko, cytryna, miód wielokwiatowy, melon Zupa: jarzynka (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona, kalafior, brokuła, por, fasolka szparagowa), wywar mięsny, śmietana 18% (mleko), ziemniaki II danie: mleko, jajka, mąka pszenna, orkiszowa, drożdże, olej, cukier, kompot wieloowocowy (czerwona porzeczka, wiśnia, śliwka, aronia, agrest) Bułka wieloziarnista (mąka pszenna, razowa, woda, drożdże, sól, cukier, dynia, słonecznik, może zawierać sezam, orzechy i soję) Masło (mleko) Ser twaróg półtłusty (mleko), rzodkiewka, szczypiorek, cytryna
       
Woda mineralna niegazowana do picia jest dostępna przez cały dzień.      
Serwowane soki owocowe zawierają jedynie naturalnie występujące cukry.      
Napoje słodzone są miodem oraz cukrem.      
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,      
oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka czerwona słodka i wędzona, lubczyk,      
curry, gałka muszkatołowa, sól o obniżonej zawartości sodu, przyprawę uniwersalną bez dodatku glutaminianu sodu,      
cynamon, kardamon, cukier wanilinowy oraz cukier z prawdziwą wanilią.      
       
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty, które mogą powodować alergie lub reakcje      
alergiczne, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25.10.2011 w sprawie      
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.      
       
  Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn nieprzewidzianych.  

Jadłospis-catering-szkoła  29.04.- 02.05.2024

Menu-catering

 

 

 

źródło zdjęcia: pixabay.com