Jadłospis 18.08-22.08.2025
Jadłospis- Przedszkole -18.08.- 22.08.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
18.08.2025 Poniedziałek |
Chleb pszenno -żytni, chleb z dynią z masłem, jajko gotowane, sałata zielona, pomidor, szczypiorek. Kawa Inka. Herbata z cytryną i miodem. Banan 1/2 szt. |
Zupa z soczewicy z ziemniakami. Racuchy pełnoziarniste z jabłkami i serkiem z wanilią. Marchewka słupki. Kompot wieloowocowy. |
Wek z masłem, filet wędzony z indyka, ogórek zielony. Herbata z cytryną. |
ALERGENY: | Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże) Chleb z dynią ( mąka pszenna, mąka żytnia razowa, woda, pestki dyni, słonecznik, mąka żytnia, drożdże, cukier, sól) Masło (mleko) Jajko, sałata zielona, pomidor, szczypiorek Kawa Inka (jęczmień, żyto, cykoria), mleko cytryna, miód wielokwiatowy, banan | Zupa: soczewica, włoszczyzna (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona, por), wywar mięsny, ziemniaki II danie: mleko, jajka, mąka pszenna, razowa, cukier, drożdże, jabłka, olej rzepakowy, ser twaróg półtłusty (mleko), cukier z prawdziwą wanilią, marchewka, cukier, kompot wieloowocowy (czerwona porzeczka, wiśnia, śliwka, aronia, agrest) | Wek (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier, może zawierać mleko, jaja, sezam) Masło (mleko) Filet wędzony z indyka (mięso filet z indyka, sól, aromaty i wzmacniacze smaku, białko sojowe, gorczyca, seler, skrobia ziemniaczana) ogórek zielony, cytryna |
19.08.2025 Wtorek |
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi. Rogal maślany, chleb słoneczko z masłem, dżem truskawkowy niskosłodzony. Herbata z cytryną i miodem. Jabłko 1/2 szt. | Zupa krem z cukini z grzankami. Kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria. Kompot wieloowocowy. |
Śliwka 1 szt. Wafelki suche. |
ALERGENY: | Mleko, płatki ryżowe (ryż, może zawierać owies, pszenicę, żyto, jęczmień) Rogal maślany (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy sól, drożdże, może zawierać jaja, soję, sezam i cukier) Chleb słoneczko (mąka pszenna, woda, siemię lniane, słonecznik, drożdże, sól, może zawierać mleko, jaja sezam) Masło (mleko) Dżem truskawkowy o obniżonej zawartości cukru (truskawka, woda, cukier, substancje żelujące, regulator kwasowości), cytryna, miód wielokwiatowy, jabłko | Zupa: cukinia, włoszczyzna (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona), wywar mięsny, śmietana 30% (mleko, skrobia, żywe kulturyt bakterii mlekowych), grzanki (mąka pszenna, razowa, żytnia, woda, drożdże, sól) II danie: schab b/k, jaja, mąka pszenna, bułka tarta (mąka pszenna, razowa, żytnia, woda, drożdże, sól), olej rzepakowy, ziemniaki, ogórek zielony, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), śmietana 18% (mleko, skrobia, żywe kultury bakterii mlekowych), cukier, kompot wieloowocowy (czerwona porzeczka, wiśnia, śliwka, aronia, agrest) | Śliwka Wafelki suche (mąka pszenna, olej rzepakowy, soja, stewia) |
20.08.2025 Środa |
Chleb pszenno - żytni, chleb z dynią z masłem, szynka wieprzowa, pomidor, rzodkiewka. Kawa Inka. Herbata z cytryną i miodem. Arbuz cząstki. | Zupa ziemniaczana. Risotto z mięsem mielonym i szpinakiem, sos pomidorowy, kalafior na parze. Kompot wieloowocowy. | Pieczywo chrupkie, miód spadziowy. Winogrono. |
ALERGENY: | Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże) Masło (mleko) Szynka wieprzowa (mięso z szynki wieprzowej, sól, białko sojowe, aromaty i wzmacniacze smaku, seler, gorczyca), pomidor, rzodkiewka Kawa Inka (jęczmień, żyto, cykoria), mleko, cytryna, miód wielokwiatowy, arbuz cząstki | Zupa: ziemniakii, włoszczyzna (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona), wywar mięsny II danie: karczek b/k, ryż, włoszczyzna (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona), pomidory w puszcze (pomidory, sok pomidorowy, regulator kwasowości), koncentrat pomidorowy (pomidory, woda), kalafior, śmietana 18% (mleko, skrobia, żywe kultury bakterii mnlekowych), cukier, kompot wieloowocowy (czerwona porzeczka, wiśnia, śliwka, aronia, agrest) | Pieczywo chrupkie (mąką pełnoziarnista, żytnia, kaszka kukurydziana, woda, drożdże, sól), miód spadziowy. Winogrono. |
21.08.2025 Czwartek |
Chleb pszenno - żytni, chleb razowy z masłem, parówka cielęca, keczup, papryka kolorowa Kawa Inka Herbata z cytryną i miodem. Śliwka 1/2 szt. | Zupa brokułowa z ryżem. Pulpet drobiowy w sosie koperkowym, makaron penne, ogórek kiszony. Kompot wieloowocowy. | Jogurt naturalny z truskawkami. Chrupki kukurydziane. |
Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże) Chleb razowy (mąka pszenna, mąka razowa, żytnia, woda, drożdże, sól) Masło (mleko) Parówka cielęca (mięso cielęce, mięso drobiowe, białko sojowe, gorczyca, seler, sól, wzmacniacze smaku) Keczup (pomoidory, ocet, skrobia modyfikowana, sól, przyprawy), papryka świeża Kawa Inka (jęczmień, żyto, cykoria), mleko, cytryna, miód wielokwiatowy, śliwka | Zupa: brokuł, włoszczyzna (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona, por), wywar mięsny, śmietana 18% (mleko, skrobia, żywe kultury bakterii mlekowych), ryż II danie: filet z kurczaka, jajko, mąka pszenna, koperek, śmietana 30% (mleko, skrobia, żywe kultury bakterii mlekowych)makaron penne (mąka pszenna makaronowa, jaja, soja), ogórek kiszony, cukier, kompot wieloowocowy (czerwona porzeczka, wiśnia, śliwka, aronia, agrest) | Jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), mleko, cukier, truskawki mrożone Chrupki kukurydziane (kaszka kukurydziana, sól) | |
22.08.2025 Piątek |
Chleb pszenno - żytni, chleb z dynią z masłem, pasta z twarogu, jajka i wędzonego łososia, cebulka zielona. Kawa Inka. Herbata z cytryną i miodem. Melon cząstki. | Zupa pomidorowa z kaszą kuskus. Kluski na parze, mus jagodowy. Jabłko 1/4 szt. Kompot wieloowocowy. | Wek z masłem, ser żółty, ogórek zielony. Herbata z cytryną. |
Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże) Chleb z dynią (mąka pszenna, mąka żytnia, razowa, woda, pestki dyni, słonecznik, drożdże, cukier, sól) Masło (mleko) Ser twaróg półtłusty (mleko), jajko, łosoś wędzony (ryba i pochodne), cebulka zielona Kawa Inka (jęczmień, żyto, cykoria), mleko, cytryna, miód wielokwiatowy, melon | Zupa: pomidory w puszcze (pomidory, sok pomidorowy, regulator kwasowości), włoszczyzna (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona, por), masło (mleko), śmietana 18% (mleko, skrobia, żywe kultury bakterii mlekowych), kasza kuskus (pszenica) II danie: kluski na parze (mąka pszenna, woda, pasteryzowane jaja w płynie, serwatka w proszku (mleko), drożdże, olej rzepakowy, sól, cukier, pszenica, żyto) masło (mleko), margaryna palma (olej roślinny, woda, mleko, sól, regulator kwasowości), jagoda mrożona, jabłko, cukier, kompot wieloowocowy (czerwona porzeczka, wiśnia, śliwka, aronia, agrest) | Wek (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier, może zawierać mleko, jaja, sezam) Masło (mleko) Ser żółty salami (mleko, sól, chlorek wapnia, żywe kultury bakterii mlekowych), ogórek zielony, cytryna |
Jadłospis-catering-szkoła -18.08.-22.08.2025
Poniedziałek
Śniadanie:
Pasta drobiowa z białym serem i szczypiorkiem (50g), warzywo (50g), masło (10g), chleb wiejski (50g), herbata (200ml) (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania) (100g)
Obiad:
Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (300ml) (1,9)
Danie główne: Pierogi z mięsem polane masłem (4szt), marchewka (100g), woda z cytryną (200ml) (1,3,7)
Podwieczorek:
Mus owocowo – mleczny (100g), biszkopty (3szt) (1,3,7)
Wtorek
Śniadanie:
Pasztet wieprzowy (1plaster), serek typu Almette (25g), warzywo (50g), masło (10g), chleb wieloziarnisty (50g), herbata (200ml) (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania) (100g)
Obiad:
Zupa: Krem z zielonego groszku z dodatkiem ogórka kiszonego z grzankami (300ml) (1,7)
Danie główne: Zraz drobiowy z warzywami (100g), sos pomidorowy (zabielany), ziemniaki (150g),
surówka z młodej kapusty (na bazie jogurtu) (100g), kompot (200ml) (1,3,7)
Podwieczorek:
Serek waniliowy b/cukru z truskawkami (50g), mini brioszka (50g) (1,3,7)
Środa
Śniadanie:
Ser żółty – plastry (50g), warzywo (50g), masło (10g), chleb kukurydziany (50g), herbata (200ml) (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania) (100g)
Obiad:
Zupa: Ziemniaczana (zabielana) (300ml) (7)
Danie główne: Kluski na parze z nadzieniem czekoladowo-orzechowym polane masłem (2szt), jabłko (1/2szt)
woda z cytryną i pomarańczą (200ml) (1,8,7)
Podwieczorek:
Szynka wieprzowa (25g), twarożek z rzodkiewką (25g), warzywo (50g), masło (10g), wek (50g), herbata (200ml) (1,7)
Czwartek
Śniadanie:
Płatki miodowe na mleku (200ml), powidła śliwkowe 100% (20g), masło (10g), bułka grahamka – mini (50g), herbata (200ml) (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania) (100g)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (300ml) (7)
Danie główne: Pieczeń ze schabu w zaprawie jogurtowo-ziołowej (100g), kasza gryczana (150g), gotowana marchewka (100g), kompot (200ml) (1,7)
Podwieczorek:
Ciasto drożdżowe z jabłkami (60g), szklanka mleka (150ml) (1,3,7)
Piątek
Śniadanie:
Pasta z żółtym serem (25g), pasztet drobiowy (1plaster), warzywo (50g), masło (10g), chleb wiejski (50g), herbata (200ml) (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania) (100g)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką (300ml) (1,3)
Danie główne: Paluszki z fileta z mintaja (100g), ziemniaki (150g), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (100g), woda z cytryną (200ml) (4,1,3)
Podwieczorek:
Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego (200ml), pałeczki kukurydziane (2szt) (7)
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.