Jadłospis 30.06.2025
Jadłospis- Przedszkole -30.06.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
30.06.2025 Poniedziałek |
Chleb pszenno -żytni, chleb z dynią z masłem, szynka wieprzowa, pomidor, ogórek zielony. Kakao. Herbata z cytryną i miodem. Jabłko 1/2 szt. |
Zupa jarzynowa z ziemniakami. Makaron z białym serem, mus malinowy. Kompot wieloowocowy. |
Banan 1 szt. Wafelki. |
ALERGENY: | Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże) Chleb z dynią ( mąka pszenna, mąka żytnia razowa, woda, pestki dyni, słonecznik, mąka żytnia, drożdże, cukier, sól) Masło (mleko) Szynka wieprzowa (mięso z szynki wieprzowej, sól, białko sojowe, aromaty i wzmacniacze smaku, seler, gorczyca), pomidor, ogórek zielony. Kakao, mleko cytryna, miód wielokwiatowy, jabłko | Zupa: jarzynka (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona, por, fasolka szparagowa, kalafior, brokuł), wywar mięsny, śmietana 18% (mleko), ziemniaki II danie: makaron (mąka pszenna makaronowa, mąka razowa, może zawierać jaja i soję), ser twaróg półtłusty (mleko), masło (mleko), margaryna palma (oleje roślinne, woda, mleko, sól, regulator kwasowości), cukier z prawdziwą wanilią, maliny, cukier, kompot wieloowocowy (czerwona porzeczka, wiśnia, śliwka, aronia, agrest) | Banan, wafelki (mąka pszenna, olej rzepakowy, soja, stewia) |
Woda mineralna niegazowana do picia jest dostępna przez cały dzień. | |||
Serwowane soki owocowe zawierają jedynie naturalnie występujące cukry. | |||
Napoje słodzone są miodem oraz cukrem. | |||
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, | |||
oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka czerwona słodka i wędzona, lubczyk, | |||
curry, gałka muszkatołowa, sól o obniżonej zawartości sodu, przyprawę uniwersalną bez dodatku glutaminianu sodu, | |||
cynamon, kardamon, cukier wanilinowy oraz cukier z prawdziwą wanilią. | |||
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty, które mogą powodować alergie lub reakcje | |||
alergiczne, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25.10.2011 w sprawie | |||
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. | |||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn nieprzewidzianych. |
Jadłospis-catering-szkoła -30.06.2025
Poniedziałek
Śniadanie:
Pasta drobiowa z białym serem i szczypiorkiem (50g), warzywo (50g), masło (10g), chleb wiejski (50g),
herbata (200ml) (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa z ryżem (zabielana) (300ml) (7)
Danie główne: Placki ziemniaczane ze śmietaną (2szt), jabłko (1szt), woda z cytryną (200ml) (1,3,7)
Podwieczorek:
Mus owocowy b/cukru (100g), ciasteczka wielozbożowe (2szt) (1,3)
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.