Jadłospis 19.05.2025-23.05.2025
Jadłospis- Przedszkole -19.05.- 23.05.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
19.05.2025 Poniedziałek |
Chleb pszenno-żytni, chleb z dynią z masłem, jajecznica, szczypiorek. Kawa Inka. Herbata z cytryną i miodem. Jabłko 1/2 szt. |
Zupa barszcz czerwony z ziemniakami. Ryż z koktajlem truskawkowym. Marchewka słupki. Kompot wieloowocowy. |
Wek z masłem, szynka z indyka, papryka kolorowa. Herbata z cytryną. |
ALERGENY: | Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże) Chleb z dynią (mąka pszenna, mąka żytnia razowa, woda, pestki dyni, słonecznik, mąka żytnia, drożdże, cukier, sól) Masło (mleko) Jajko, szczypiorek Kawa Inka (jęczmień, żyto, cykoria), mleko, cytryna, miód wielokwiatowy, jabłko | Zupa: buraki czerwone włoszczyzna (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona, por), wywar mięsny, śmietana 18% (mleko), ziemniaki II danie: ryż, truskawki, masło (mleko), margaryna palma (oleje roślinne, woda, mleko, sól, regulator kwasowości), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), marchewka, cukier, kompot wieloowocowy (czerwona porzeczka, wiśnia, śliwka, truskawka, aronia, agrest) | Wek (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier, może zawierać mleko, jaja, sezam) Masło (mleko) Szynka z indyka (mięso z indyka, sól, aromaty i wzmacniacze smaku, białko sojowe, gorczyca, seler), papryka świeża, cytryna |
20.05.2025 Wtorek |
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi. Wek, chleb słoneczko z masłem, krem kakaowy z czerwonej fasoli, daktyli i awokada. Herbata z cytryną i miodem Mandarynka 1/2 szt. | Zupa kalafiorowa z makaronem. Kotlet mielony, ziemniaki, sałatka z białej kapusty. Kompot wieloowocowy. |
Arbuz. Chrupki kukurydziane. |
ALERGENY: | Mleko Płatki ryżowe (ryż, może zawierać owies, pszenica, żyto, jęczmień) Wek (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier, może zawierać mleko, jaja, sezam) Chleb słoneczko (mąka pszenna, woda, siemię lniane, słonecznik, drożdże, sól, może zawierać mleko, jaja, sezam) Masło (mleko) Fasola czerwona, daktyle, awokado, kakao, cukier z prawdziwą wanilią, cytryna, miód wielokwiatowy, mandarynka | Zupa: kalafior, włoszczyzna (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona), wywar mięsny, śmietana 18% (mleko), makaron (mąka pszenna makaronowa, może zawierać jaja i soję) II danie: karczek b/k, jajko, bułka tarta (mąka pszenna, razowa, żytnia, woda, drożdże, sól), olej rzepakowy, ziemniaki, kapusta biała, masło (mleko), boczek wędzony (boczek wieprzowy, sól, białko sojowe, gorczyca, aromaty i wzmacniacze smaku), cukier, kompot wieloowocowy (czerwona porzeczka, wiśnia, śliwka, truskawka, aronia, agrest) | Arbuz Chrupki kukurydziane (kaszka kukurydziana, sól) |
21.05.2025 Środa |
KANAPKA ZRÓB TO SAM Chleb pszenno- żytni z masłem, szynka wieprzowa, sałata zielona, pomidor, rzodkiewka. Kawa Inka. Herbata z cytryną i miodem. Arbuz cząstki. | Zupa jarzynowa z kasza jaglaną. Jajko gotowane w sosie chrzanowym, ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka. Kompot wieloowocowy. | Chałka z masłem, miód spadziowy. Herbata z cytryną. Mandarynka cząstki. |
ALERGENY: | Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże) Masło (mleko) Szynka wieprzowa (mięso wieprzowe, sól, białko sojowe, aromaty i wzmacniacze smaku, seler, gorczyca), sałata zielona, pomidor, rzodkiewka Kawa Inka (jęczmień, żyto, cykoria), mleko, cytryna, miód wielokwiatowy, arbuz | Zupa: jarzynka (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona, por, kalafior, fasolka szparagowa), śmietana 18% (mleko), kasza jaglana II danie: jajko, chrzan, śmietana 30% (mleko), mąka pszenna, ziemniaki, marchewka, jabłko, cukier, kompot wieloowocowy (czerwona porzeczka, wiśnia, śliwka, truskawka, aronia, agrest, brzoskwinia). | Chałka maślana (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, może zawierać soję, jaja, sezam, orzechy, cukier), masło (mleko), miód spadziowy, cytryna, mandarynka |
22.05.2025 Czwartek |
Wek, chleb z dynią z masłem, ser żółty salami, ogórek zielony. Kawa Inka. Herbata z cytryną i miodem. Melon cząstki. | Zupa krupnik z ziemniakami. Spaghetti z sosem bolognese, mozarellą i świeżą bazylią. Kompot wieloowocowy. | Jabłko 1 szt. Ciasteczko Prince Polo. |
ALERGENY: | Wek (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier, może zawierać mleko, jaja, sezam) Chleb z dynią (mąka pszenna, mąka żytnia razowa, woda, pestki dyni, słonecznik, mąka żytnia, drożdże, cukier, sól) Masło (mleko) Ser żółty salami (mleko, sól, chlorek wapnia, żywe kultury bakterii mlekowych), ogórek zielony Kawa Inka (jęczmień, żyto, cykoria), mleko, cytryna, miód wielokwiatowy, melon | Zupa: kasza jęczmienna (jęczmień, pszenica), ziemniaki, włoszczyzna (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona, por), mleko II danie: karczek b/k, olej rzepakowy, makaron (mąka pszenna makaronowa, może zawierać jaja i soję), pomidory w puszcze (pomidory, sok pomidorowy, regulator kwasowości, koncentrat pomidorowy (pomidory, woda), mozzarella (mleko), bazylia świeża, marchewka, cukier, kompot wieloowocowy (czerwona porzeczka, wiśnia, śliwka, truskawka, aronia, agrest) | Jabłko Ciastko Prince Polo (cukier, mąka pszenna, tłuszcz roślinny, miazga kakaowa, kakao, mleko, może zawierać orzechy i soję) |
23.05.2025 Piątek |
Chleb pszenno - żytni, chleb słoneczko z masłem, pasta z twarogu i tuńczyka, rzodkiewka. Kawa Inka. Herbata z cytryną i miodem. Jabłko 1/2 szt. | Zupa krem z cukinii z grzankami. Kluski na parze z musem jagodowym. Mandarynka cząstki. Kompot wieloowocowy. | Bułeczka grahamka z masłem, roszponka, pomidor, ogórek kiszony. Herbata z cytryną. |
Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże) Chleb słoneczko (mąka pszenna, woda, siemię lniane, słonecznik, drożdże, sól, może zawierać mleko, jaja, sezam) Masło (mleko) Ser twaróg półtłusty (mleko), tuńczyk w sosie własnym (ryba i pochodne, woda, sól), rzodkiewka Mleko Kawa Inka (jęczmień, żyto, cykoria), mleko, cytryna, miód wielokwiatowy, jabłko | Zupa: cukinia, włoszczyzna (seler-korzeń, marchewka, pietruszka korzeń, zielona, por), masło (mleko), śmietana 30% (mleko), grzanki (mąka pszenna, razowa, żytnia, woda, drożdże, sól) II danie: kluski na parze (mąka pszenna, woda, pasteryzowane jaja w płynie, serwatka w proszku (mleko), drożdże, olej rzepakowy, cukier, sól, pszenica, żyto), masło (mleko), margaryna palma (oleje roślinne, woda, mleko, sól, regulator kwasowości), jagody mrożone, mandarynka, cukier, kompot wieloowocowy (czerwona porzeczka, wiśnia, śliwka, truskawka, aronia, agrest). | Bułeczka grahamka (mąka pszenna, razowa, woda, sól, drożdże, może zawierać jaja, orzechy, sezam i soję) Masło (mleko) Roszponka, pomidor, ogórek kiszony, cytryna | |
Woda mineralna niegazowana do picia jest dostępna przez cały dzień. | |||
Serwowane soki owocowe zawierają jedynie naturalnie występujące cukry. | |||
Napoje słodzone są miodem oraz cukrem. | |||
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, | |||
oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka czerwona słodka i wędzona, lubczyk, | |||
curry, gałka muszkatołowa, sól o obniżonej zawartości sodu, przyprawę uniwersalną bez dodatku glutaminianu sodu, | |||
cynamon, kardamon, cukier wanilinowy oraz cukier z prawdziwą wanilią. | |||
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty, które mogą powodować alergie lub reakcje | |||
alergiczne, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25.10.2011 w sprawie | |||
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. | |||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn nieprzewidzianych. |
Jadłospis-catering-szkoła -19.05.-23.05.2025
Menu
(19.05-23.05.25)
Poniedziałek
Śniadanie:
Pasta drobiowa z białym serem i szczypiorkiem (50g), warzywo (50g), masło (10g), chleb wiejski (50g), herbata (200ml) (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania) (100g)
Obiad:
Zupa: Grysikowa z warzywami (300ml) (1,9)
Danie główne: Kluski leniwe z masłem i cynamonem (200g), marchewka (100g), woda z cytryną (200ml) (1,3,7)
Podwieczorek:
Ser żółty – plastry (50g), warzywo (50g), masło (10g), wek (50g), herbata (200ml) (1,7)
Wtorek
Śniadanie:
Pasztet wieprzowy (1plaster), serek typu Almette (25g), warzywo (50g), masło (10g), chleb wieloziarnisty (50g), herbata (200ml) (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania) (100g)
Obiad:
Zupa: Krem warzywny (zabielany) z grzankami (300ml) (1,7,9)
Danie główne: Spaghetti bolognese (z łopatki wieprzowej) (200g), ogórek zielony (100g), kompot (200ml) (1,3)
Podwieczorek:
Serek waniliowy b/cukru z bananem i truskawką (50g), masło (10g), chałka maślana (50g), herbata (200ml) (1,3,7)
Środa
Śniadanie:
Parówka z fileta z kurczaka (50g), ketchup, warzywo (50g), masło (10g), chleb wiejski (50g), bawarka (200ml) (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania) (100g)
Obiad:
Zupa: Brokułowa z koperkiem i ryżem (zabielana) (300ml) (7)
Danie główne: Pierogi z mięsem polane masłem (4szt), jabłko (1szt), woda z pomarańczą i cytryną (200ml) (1,3,7)
Podwieczorek:
Jogurt naturalny z miksowanymi owocami (150ml), biszkopty (3szt) (1,3,7)
Czwartek
Śniadanie:
Jajko gotowane (25g), sos jogurtowy z koperkiem, szynka wieprzowa (25g), warzywo (50g), masło (10g), chleb kukurydziany (50g), herbata (200ml) (1,3,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania) (100g)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (300ml) (7)
Danie główne: Gulasz z kurczaka (100g), kasza bulgur (150g), surówka z kapusty i ogórka kiszonego (100g), kompot (200ml) (1)
Podwieczorek:
Mus owocowo-mleczny b/cukru (100g), ciasteczka wielozbożowe (2szt)(1,3,7)
Piątek
Śniadanie:
Płatki zbożowe na mleku (200ml), dżem owocowy (niskosłodzony) (20g), masło (10g), bułka grahamka – mini (50g), herbata (200ml) (1,7)
II Śniadanie:
Owoc lub warzywo (do chrupania) (100g)
Obiad:
Zupa: Pomidorowa z makaronem (drobnym), marchewką i zieloną pietruszką (300ml) (1,3,7)
Danie główne: Miruna panierowana (100g), ziemniaki (150g), surówka z selera z brzoskwiniami (na bazie jogurtu) (100g), woda z cytryną (200ml) (4,9,1,3)
Podwieczorek:
Ciasteczko „Biedroneczka” z owocem (60g), szklanka mleka (150ml) (1,3,7)
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.